Bij het kiezen van WordPress themes sta je eigenlijk voor 2 keuzes. Ga je voor premium themes of laat je een maatwerk theme maken. Wat is wijsheid?

 

Premium themes

Dit zijn themes die reeds ontworpen en ontwikkeld zijn. Duizenden van deze themes zijn te koop bij marktplaatsen als Themeforest, Templatemonster of via grotere theme developers als WooThemes en Elegant Themes. Het mooie van premium themes is dat het eigenlijk complete sites zijn met een heleboel extra opties. Ze voldoen meestal aan de meest recente ontwikkelingen (bijv. laatste versies van PHP), zijn W3C valide, zijn getest en aan de ‘achterkant’ vaak zodanig georganiseerd dat je vrij eenvoudig het theme op jouw wensen kunt afstemmen.

Er zijn dus vele duizenden themes beschikbaar in enorm veel variëteiten. Denk o.a. aan corporate business of creatieve portfolio designs, webshops, webmagazines, blogs, branchespecifieke themes zoals hotels of fitnesscentra en functionele themes zoals multipurpose, landingspagina’s of webshops. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Premium themes kosten tussen de $30,- en $60,-. De prijs op de marktplaatsen wordt meestal bepaald door de waardering van de klanten, de populariteit en de mogelijkheden. De kosten zijn dus relatief laag. Dit komt doordat de ontwikkelingskosten over de kopers verdeeld wordt. Een theme-ontwikkelaar zal er dus flink wat van moeten verkopen wil hij uit de kosten komen (sommige themes kosten maanden ontwikkeltijd). De kwaliteit van het design, het theme zelf en de service bepalen of een developer succesvol wordt (sommigen zijn extreem succesvol).

Je kunt natuurlijk besluiten om naast het kiezen van de theme ook zelf de installatie en het inrichten te doen. Als je ervaring en veel tijd hebt of het gewoon leuk vindt is dat zeker te doen. Los van de mogelijke ergernis en vele uren/dagen werken gaat het echter nog steeds om communicatie en vormgeving. Een professional heeft hier vaak een beter oog voor en hij/zij weet ook het meeste uit een theme te halen.  Zie het als fotograferen. Er zijn goede betaalbare camera’s te koop, maar dat maakt je nog geen goede fotograaf. De kosten voor het installeren en inrichten bij een professional variëren sterk. De kwaliteit overigens ook.
Voor goede professionals schatten we in dat de kosten gemiddeld liggen tussen de € 600,- en € 1.800,-, afhankelijk van het soort site en de grootte.

Maatwerk themes

Dit zijn themes waarbij het design, de functionaliteiten en het webdevelopment specifiek zijn afgestemd op een unieke klant. Je begint blanco (ja, eigenlijk met de kale versie van WordPress). Functioneel, creatief en technisch ontwerp gaan een rol spelen. Er komt een webdesigner (Photoshop), een WordPress developer (CSS templates, WordPress en PHP) en soms een programmeur (PHP) aan te pas. Omdat vrijwel alles nog ontworpen, gemaakt en getest moet worden kosten maatwerk themes in de regel meer geld dan premium themes.

De kosten zijn sterk afhankelijk van de vraag. Grofweg zal het merendeel van de kwalitatief goede maatwerk themes tussen de  € 1.800,- en € 5.000,- liggen. Dat lijkt veel geld, maar door WordPress is dit vaak goedkoper dan met andere systemen.

Premium themes of maatwerk?

De grote voordelen van premium themes zijn de lagere kosten en de kortere doorlooptijd. Het design en de ontwikkeling zijn immers al gedaan, het moet voornamelijk op u aangepast en voor u ingericht worden. Het nadeel van premium themes is dat het, ondanks de grote aantallen, nog steeds generieke designs zijn. Ontwikkelaars willen zo veel mogelijk verkopen dus zetten breed in. Hierdoor ontstaat de kans dat je bepaalde themes eerder gezien hebt of op andere themes lijken. Ik schrijf met opzet ‘de kans’, omdat goede themes zo aan te passen zijn dat de kans op een exacte kopie klein is. Een ander nadeel is dat een theme heel mooi kan zijn, maar dat je altijd beperkt wordt door wat een ander ontwikkeld heeft. Er is de neiging pas over de invulling na te denken nadat het theme gekozen is… en dan kun je in een situatie komen dat een theme bepaalde wensen niet toelaat.

Het kiezen van een theme is zeer belangrijk. Tussen de duizenden themes zitten ook veel slechte themes. Lees ook ons artikel over het kiezen van themes.

Ben je een kleinere ondernemer of heb je een beperkt budget dan opent het gebruik van premium themes een wereld van mogelijkheden.

Wil je 100% zeker zijn van een uniek design en buiten de gebaande paden treden, of wil je zeker zijn dat jouw wensen optimaal in een site worden doorgevoerd dan komt de maatwerk-theme aan de orde. Met een maatwerk-theme voorkom je de frustraties van beperkte mogelijkheden. Je moet dan wel van tevoren met je designer/ontwikkelaar goed doornemen wat er in de site moet komen. Of bereid zijn later aanpassingen door te voeren. Is er sprake van een complexe website of zijn er zeer specifieke functies dan is het ook aan te raden voor maatwerk te gaan. WordPress is een zeer flexibel platform ook voor grote websites.

Werk met professionals

We raden voor maatwerk-themes altijd een webdesign- of internetbureau aan en geen eenling. Deze partijen brengen je wensen goed in kaart en beschikken over meerdere disciplines om het project goed af te ronden. Een bureau is meestal goed bereikbaar en aangezien de ontwikkeling van een website altijd meer tijd en moeite kost dan je denkt is dit hard nodig. Een bureau gaat ook verder en kijkt ook naar strategie, inhoud en vindbaarheid.

Er zijn partijen die maatwerk aanbieden voor extreem lage prijzen. Pas goed op want deze partijen gebruiken vaak weer software voor het maken (bijv. Artisteer of Pagelines). Dus maatwerk is dan niet waar. Voor bodemprijzen krijgt u natuurlijk nooit een goede inventarisatie en aanpak. Met een simpele optelsom van de uren kun je concluderen dat voor € 300,- iemand met het goedkoopste tarief niet meer dan 10 uur kan besteden aan besprekingen, design, bouwen, testen en uploaden.. . De kwaliteit van goedkope maatwerk sites laten daarom snel te wensen over en u kunt dan veel beter voor een premium theme kiezen. Kies in ieder geval voor een partij die eerlijk is over de aanpak.

Er is veel voor te zeggen om ook een premium theme bij een professional onder te brengen. Iemand die ervaring heeft met WordPress ziet de sterke en zwakke punten van een theme en weet waar op gelet moet worden. Hij/zij kan u veel tijd en frustratie besparen.

Ben dus kritisch. Het aanbod is groot en ondoorzichtig. Premium themes hebben de drempel verlaagd voor veel partijen die u mooie aanbiedingen doen. Vaak (niet altijd dus) zijn dit mensen die weinig verstand (geen html, css of php kennis) hebben van vormgeving, webdesign en webdevelopment. De beperking van het theme is ook direct de beperking van hun kunnen. Deze partijen noemen zich vaak webdesigner maar zijn dit niet. En het gaat nog steeds om design. Een goede professional weet dus ook hoe de ‘achterkant’ werkt en kan er voor zorgen dat u niet vastloopt. Een site moet werken. Het hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten maar een paar honderd euro verschil kan ook  het verschil in resultaat maken.

Kies in ieder geval nooit voor gratis themes!

Vaak zijn dan de gebruiksrechten niet goed geregeld. De technieken zijn meestal verouderd,  de kwaliteit slecht en er is geen service, en de kans is groot dat met het theme malafide coderingen en ongevraagde advertising binnen gehaald worden. Als u geen WordPress-specialist bent is het dus niet aan te raden. Gewoon niet doen dus.