U heeft misschien al de wereld van WordPress ontdekt. Denkend aan de voordelen en het gemak van WordPress themes ziet u wellicht uw nieuwe website al voor u. Werken met WordPress is leuk. Misschien wilt u het zelf proberen of laat u het een professional doen. Hoe dan ook een goed keuze van het theme is niet alleen belangrijk voor het resultaat, het kan u heel wat frustratie besparen.

Daarom een paar tips voor het zoeken naar een WordPress Theme.

1. Koop een theme

Er zijn vele duizenden themes. De kwaliteit van de meesten laat te wensen over. De populairste gratis themes zijn vaak herkenbaar. Ons advies: koop een theme. De kosten zijn nog steeds laag ($20 tot $60)  en de meeste ontwikkelaars geven goede service. Het succes van hun themes wordt bepaald door het aantal dat ze verkopen dus tevreden klanten helpen hier bij. Goede ontwikkelaars updaten hun themes regelmatig.

Zoek de themes niet op Google maar op gespecialeseerde marktplaatsen en bij de grotere ontwikkelaars. Deze partijen hebben de themes geverifieerd en geven ook nog service.
Een aantal aanraders:

 • Themeforest, onze favoriet. Een enorm aanbod van WordPress themes, waaronder de toppers. Het hoeveelheid aan themes is misschien wat overweldigend, maar er zijn goede selectie mogelijkheden. De prijzen en service zijn prima.
 • TemplateMonster, ruime selectie.
 • WooThemes, sterk in e-commerce en webshops.
 • MojoThemes, lijkt een beetje op Themeforest, maar met een kleiner aanbod.
 • Elegant Themes, goedkoop en goed.

2.  Let op uw doel, huisstijl en content

Het zoeken tussen de duizenden themes kan zo overweldigend zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Natuurlijk kan het browsen door de themes u helpen bij het beeld voor uw nieuwe site, maar het is beter om van tevoren goed na te denken over wat u nu eigenlijk met uw site wilt. Denk na over de content, de onderwerpen, de afbeeldingen, etc. Alle themes hebben een zogenaamde demo. Deze zijn handig, maar probeer deze voor te stellen met uw logo, kleuren, teksten en afbeeldingen. Een demo kan bedrieglijk zijn, zowel positief als negatief. Sommige themes gaan er heel anders uitzien als u er mee aan slag gaat. De demo van de ontwikkelaar moet men zien als een mogelijk voorbeeld. Een goede theme geeft u heel veel mogelijkheden om het design naar uw smaak toe te passen.

 • Maak eerst een selectie van themes die u qua design goed vindt.
 • Kijk naar layout, kleur, de plaats van het logo.
 • Is de navigatie iets voor u en past deze bij uw content?
 • Past de opzet bij het doel van uw site? Voor een creatief bedrijf is een portfolio waarschijnlijk belangrijk, een technisch bedrijf wil misschien meer ruimte voor producten of achtergronden.

3. Kijk achter de schermen

Een mooi theme wil nog niet altijd zeggen dat het een goed theme is. Het is frustrerend als blijkt dat je er na aankoop en tijdens het opzetten van de website achter komt dat heel veel zaken die je zo graag had gewild niet in het theme mogelijk zijn. Sommige themes zijn dus mooi, maar niemand wil eigenlijk hetzelfde als de demo waarbij alleen het logo verschilt. Tussen al die goede themes zitten ook heel veel slechte themes. Bugs, onlogische structuren, layouts die niet werken, functies die kapot zijn of soms zo complex dat zelfs een ervaren WordPress ontwikkelaar er weer voor op cursus moet.
Het is logisch dat ervaren WordPress designers een beter oog hebben voor wat goed en niet goed is. Zij kennen de frustraties en het urenlang uitvissen waarom het toch niet werkt. Nogmaals WordPress is leuk, makkelijk en goedkoop… als je tijd over hebt. Als je geen risico wilt nemen overleg dan even met een professional.

 • Goede themedevelopers geven veel informatie. In de demo laten zij bijvoorbeeld meerdere homepage- en layoutmogelijkheden zien en hun documentatie is uitgebreid.
 • Top developers hebben ook vaak een support site. Het is de moeite waard ook die even te checken.
 • Check wat voor templates standaard in het theme zijn opgenomen.
 • Zit er eventueel een template builder in het theme? Heeft het theme flexibiliteit voor als u een andere layout in gedachte heeft?
 • Bekijk grondig de layout-mogelijkheden opgenomen in demo. Kijk ook naar kleuren, typografie (fonts), contactformulieren, etc.
 • Ga na wat voor sidebars (liefst unlimited), plug-ins, widgets en shortcodes zijn opgenomen.
 • Worden er meerdere sliders gebruikt?
 • Is de site responsive (dus op ook op mobiel en tablet te zien)?
 • Op de meeste markplaatsen kunnen gebruikers opmerkingen en waarderingen geven. Check ook of de developer hier adequaat op reageert. Stel desnoods een vraag aan de developer voor de aankoop.
 • Check het portfolio van de developer. Actieve en populaire developers maken meestal ook betere themes.
 • Ga na wanneer het theme of de laatste update is uitgebracht en of het aan de laatste versies van WordPress voldoet.

4. Gespecialiseerde themes

We zien dat theme developers steeds meer branchespecifieke themes uitbrengen. Omdat specifieke themes in aantal minder vaak verkopen bleven deze lange tijd achter. Er zijn echter inmiddels zo veel themes uitgebracht dat ontwikkelaars zich steeds verder moeten gaan onderscheiden. Dit is op zich een goede ontwikkeling.  Bij goede branche-themes heeft de developer zich nadrukkelijk verdiept in de business van mogelijke gebruikers. Denk hierbij aan restaurants en hotels, maar ook aan fitness centra, makelaars, evenementen- en reisbureaus, etc. Soms gaat men zo ver dat er zelfs applicaties en calculatiemodules worden meegeleverd. Dit voorwerk scheelt enorm veel tijd en moeite. Het nadeel is dat deze themes (meestal) minder flexibiliteit hebben en minder aanpasbaar zijn. Er is dus een grotere kans dat themes op elkaar gaan lijken. En in bepaalde branches kan dat misschien opvallen.

Voorbeelden:

Gymbase WordPress Theme

Ristorante WordPress Theme

 

 

 

 

 

Natuurlijk zijn er eenvoudige themes die exact dat zijn wat u zoekt, ook al weet u misschien dat er beperkingen zijn. In dat geval moet je het niet moeilijker maken dan het is. Echter… de praktijk is dat wanneer u aan de slag gaat toch een aantal andere elementen wilt doorvoeren. Als dat dan niet kan zult u het moeten dan met de mogelijkheden binnen het theme. Geen nood, met WordPress komt u altijd verder dan u denkt. Als u veeleisend bent en veel met uw site van plan bent adviseren we echter om voor themes te gaan die zo veel mogelijk bieden.

Bijna alle goede themes worden tegenwoordig, naast de meegeleverde templates, uitgerust met verschillende layout mogelijkheden. Bij de meeste themes betekent dit dat u binnen een template volgordes van contentblokken kunt wisselen of aan- en uitzetten. We zien ook steeds meer themes met uitgebreide template builders. En daar worden we erg vrolijk van. Met goede builders kunt u door drag & drop (let op, er zijn er ook waarbij u codes moet gebruiken) eenvoudig de layout van elke pagina van uw website bepalen. En daarmee heeft u onbeperkte mogelijkheden gekregen om een reeds bestaand theme toch uniek op u af te stemmen.

Voorbeelden:

Nevada WordPress Theme

Modernize WorPress Theme

 

 

 

 

Kortom de kans is groot dat tussen al die duizenden themes uw nieuwe website zit. WordPress ontwikkelt zich sterk.
Mocht u er zelf niet uit komen of laat u het toch liever aan de professional over (waar veel voor te zeggen is) OF als uw wensen zo specifiek zijn dat u een eigen theme wilt ontwikkelen, neem dan gerust contact met ons op.